Wydrukuj tę stronę
sobota, 26 września 2020 10:23

Odnawiają zabytkową kaplicę grobową stojącą we wsi

  mn

Rozpoczęły się prace związane z renowacją zabytkowej kaplicy grobowej rodziny Lange, znajdującej się w Rybnie Wielkim w gminie Kiszkowo oraz zagospodarowaniu terenu wkoło budynku, w celu zwiększenia jego dostępności.

Kaplica grobowa rodziny Lange z około 1880 r. jest najstarszym zabytkiem w miejscowości. Jej fundatorem była rodzina Lange, ówcześni właściciele Rybna. Projek­tant budynku jest nieznany. Kaplica usytuowana jest w zachodniej części wsi, po wschodniej stronie bocznej drogi biegnącej przy blokach miesz­kalnych od torów kolejowych do drogi Kiszkowo – Charbowo.

Obiekt jest w złym stanie technicznym: opadające tynki, ubytki, przebarwienia, pęknięcia. W zakresie renowacji kaplicy podjęte zostaną działania: izolacja fundamentów, skłucie tynków wewnętrznych i wykonanie nowych. Wymieniona zostanie posadzka i stopnie wejściowe. Poddane renowacji zostaną gzymsy, boniowania i filary. Kopuła będzie naprawiona i pokryta blachą. Rzeźby: wazy i anioły zostaną uzupełnione. Uporządkowany zostanie również teren wokół kaplicy: usunięte krzewy, posadzone nowe drzewa, wysiana zostanie trawa oraz wykonane będą alejki spacerowe. Zamontowana zostanie również tablica informacyjna.

Po realizacji projektu kaplica zyska nowe życie, zostanie zabezpieczona i odtworzona w takim stopniu, jakim jest to możliwe. Teren wkoło zostanie zagospodarowany i przygotowany na cele użytkowe. Dodatkowo zaprojektowana została ścieżka dojazdowa, wprost z drogi głównej.

Renowacja została zaplanowana zgodnie z zasadą uniwersalnego planowania, dojście do budynku zostało zaplanowane tak, aby było dostępne dla każdego. Ścieżka będzie równa, co pozwoli na zwiedzanie i uczestnictwo w wydarzeniach kulturalnych również osobom niepełnosprawnym. Dotychczas obiekt nie był dla nich dostępny. Wejście do kaplicy będzie się znajdować na poziomie gruntu, a więc nie stanowi dla nikogo bariery. W projekcie założono odtworzenie stopnia oraz podniesienie gruntu od strony ścieżki, stąd stopień nie będzie stanowił bariery architektonicznej. Dodatkowo postawione zostaną ławki, co umożliwi odpoczynek, np. osobom poruszającym się o kulach lub z trudnością.

Galeria

3 komentarzy